نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

محیط‌زیست هنوز از آتش جنگ ایران و عراق می‌سوزد / ایلنا

زمان جنگ دوم خلیج‌فارس صدام چاه‌های نفت فراوانی به آتش کشیده شد/ سوختن چاه‌های نفت در جنگ خلیج‌فارس با دود حاصل از30 میلیون کامیون دیزلی برابری می‌کند/در جنگ عراق و ایران سه میلیون قطعه نخل به آتش کشیده شد.

همایش بین‌المللی آثار مخرب جنگ بر محیط زیست

دیروز فعالان و صاحب نظران در حوضه مقابله با جنگ و آثار آن بر محیط زیست به مناسبت 6 نوامبر روز جهانی مقابله با جنگ و آثار آن بر محیط زیست در«مرکز صلح و محیط زیست» در تهران درهمایش بین‌المللی آثار مخرب جنگ بر محیط زیست دور هم جمع شدند وبا هم در مورد آثار مخرب جنگ بر محیط زیست به بحث و گفت‌و‌گو پرداختند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در مراسم همایش بین‌المللی آثار مخرب جنگ بر محیط زیست صدیقه ببران مدیرعامل مرکز صلح محیط زیست با اعلام اینکه این برای چندمین بار است که یک نشست و سمینار در مورد تاثیر جنگ بر محیط زیست در بزرگداشت 6 نوامبر روز جهانی مقابله با جنگ و آثار آن بر محیط زیست برگزار می‌شود، افزود: از سال 2000 مناطق مختلف جهان درگیر جنگ و نبردهای مخربی بودند.
او ادامه داد: نمونه جنگ‌ها و نبردهای مخرب دوران اخیر، رژیم اشغالگر قدس از سال 2000میلادی بخش اعظمی از محیط زیست را در مناطق اشغالی نابود کرده است و صدها هزار درخت و گیاه را از ریشه درآورده و به جای آن خانه‌سازی کرده است.
تسیلحات نظامی در منطقه خطر بالقوه‌ای برای محیط زیست به حساب می‌آید
معصومه ابتکار رئیس هیات مدیره مرکز صلح و محیط زیست و دارنده نشان بین‌المللی قهرمان زمین نیز با تاکید بر اینکه در این همایش سعی می‌شود آثار و نقش تسلیحات جنگی بر طبیعت و محیط زیست بررسی شود افزود:اولین کنفرانس بین‌المللی بررسی آثار مخرب جنگ بر محیط زیست در سال 1984 در دانشگاه تهران توسط مرحوم تقی ابتکار برگزار شد که منجر به محکوم کردن صدام حسین به عنوان نابود کننده محیط زیست گردید.
او تاکید کرد: جنگ‌ها نه تنها منجر به قتل نفس تعداد زیادی از نفوس مردم در منطقه شده است که ضررهای جبران‌ناپذیری به محیط زیست وارد کرده که نمونه بارز آن جنگ عراق علیه ایران و کویت است و مهمترین خسارت جنگ بر محیط زیست را امروزه می‌توان در کشورهای مانند عراق، کویت، لبنان، اراضی اشغالی، پاکستان و افغانستان مشاهده کرد.
او هشدار داد: فروش تسیلحات نظامی در منطقه و نظامی‌تر کردن کشورهای منطقه خطر بالقوه‌ای برای محیط زیست به حساب می‌آید.
ابتکار ابراز امیدواری کرد موضوع تخاصم و جنگ‌های مسلحانه برای همیشه از منطقه و جهان رخت بربندد تا طبیعت بتواند خدمات ارزنده خود را برای بشریت ارائه دهد.
درگیری‌ها برای کسب منابع بیشتر در آینده غیرقابل اجتناب است
نماینده مقیم سازمان ملل در ایران کنسوئلوویدال نیز در بخش دیگری از این همایش پیام بانکی مون دبیرکل سازمان ملل متحد را قرائت کرد.
در این پیام آمده است: «ما باید به تلاش‌های کشورهای مختلف را در طول سال‌های گذشته برای رسیدن به توسعه پایدار به یاد داشته باشیم در حالیکه امروز برای برگزاری نشست سال 2012 در ریودوژانیرو،اجلاس جهانی توسعه پایدار، روز شماری می‌کنیم.
با رشد جمعیت و مصرف‌گرایی تهدید محیط زیست امری غیرقابل اجتناب است. 40 درصد درگیری‌ها و جنگ‌ها در60 سال گذشته باعث از بین رفتن جان انسان‌های فراوان و نابود شدن بخش مهمی از محیط زیست شده است. ما باید سرمایه‌گذاری بشری در سیاست‌‌گذاری توسعه پایدار را دنبال کنیم.
بیش از نیمی از جمعیت جهان برای امرار معاش به منابع طبیعی وابسته هستند. به همین دلیل امکان درگیری‌ها برای کسب منابع بیشتر در آینده غیرقابل اجتناب است.
امیدواریم با دیپلماسی فرامرزی بتوانیم در برقراری صلح در جهان موفق باشیم. شش بخش از زیرمجموعه‌های سازمان ملل متفق‌القول شده‌اند تا بتوانند نسبت به برقراری صلح پایدار در جهان کوشا باشند.»
جنگ‌ها و جنگ‌افزارهای جدید و نابودی محیط زیست توسط بشر شرم‌آور است
آیت‌الله مصطفی محقق داماد سخنران اصلی جلسه هم با بیان اینکه نابودی محیط زیست و تاثیر آن بر زندگی بشر از مهم‌ترین مسائل روز است تاکید کرد: پیامبران الهی همیشه تاکید داشتند که جهان به عنوان یک امانت الهی به بشر سپرده شده است و بشر باید در حفظ آن تلاش کند اما متاسفانه امروزه جنگ‌ها و جنگ‌افزارهای جدید و نابودی محیط زیست توسط بشر شرم‌آور است.
او تاکید کرد: چندین سال قبل در زمان جنگ صدام ما شاهد آسیب‌های فراوانی بر محیط زیست منطقه بودیم، در زمان جنگ کویت با عراق نیز بیش از 600 چاه نفت به آتش کشیده شد و خلیج‌فارس و محیط‌های اطراف آن به مرز نابودی رسید.
محقق داماد ادامه داد: در جنگ خلیج فارس شش میلیون بشکه نفت روانه آب‌های خلیج‌فارس گردید و آثار شوم این اعمال تا سال‌ها بعد باقی می‌ماند، مقدار دود‌های سیاه حاصل از سوختن چاه‌های نفت در جنگ خلیج‌فارس با دود حاصل از30 میلیون کامیون دیزلی برابری می‌کند.
او راه‌حل‌های جلوگیری از این اعمال را گرفت حفظ محیط زیست بشر را اینگونه برشمرد: در گام نخست باید مشکلات کاملا بررسی، شناخته و ریشه‌یابی شود و در گام بعد بایستی همه قطعنامه‌های زیست‌محیطی باید توسط کشورها و حکام رعایت شود.
محقق داماد با بیان اینکه تاثیر نابودی و تهدید محیط زیست صرفا مادی نیست بلکه فرهنگی و اجتماعی هم است افزود: بشر با روی آوردن به مادی‌گرایی و دوری از خدا زیاده‌طلب شده و آماده جنگ و برتری طلبی‌ها است، بنابراین بشر باید هر چه سریع‌تر به معنویات و مذهب روی آورد.
او تاکید کرد: از نظر الهی طبیعت موجودی زنده است. بنابراین نباید با این موجود زنده مقابله کرد و یا آن را تهدید نمود و بشر باید دیدگاه خود نسبت به جهان هستی تغییر دهد.
این استاد دانشگاه با بیان پیشنهادات کشورهای صنعتی برای حفظ محیط‌زیست گفت: پیشنهادات کشورهای صنعتی برای حفظ محیط‌زیست بیشتر بر پایه منافع آنان در صنعت است بنابراین باید دیدگاه کشورهای صنعتی در مورد حفظ محیط زیست که تنها بر پایه منافع ‌خود این کشورها است اصلاح شود.
او گفت: ایرانیان قبل از اسلام برای عوامل طبیعی مانند آب، آتش، هوا و خاک ارزش فراوان قائل بودند و تهدید هر کدام از آنها را گناهی نابخشودنی به حساب می‌آوردند،کوروش پس از فتح بابل نه تنها بر آزادی انسان و گروه‌ها تاکید داشت بلکه نسبت به آبادی و عمران هم اصرار می‌کرد.
میله‌های رادیواکتیو اسباب بازی کودکان کروات
اساد پرویچ سفیر کرواسی در ایران هم در این همایش با بیان اینکه کشور من تجربه بسیار تلخی از جنگ دارد گفت: من ریاست تعداد زیادی از سمینارها و نشست‌ها در مورد آثار جنگ بر محیط‌زیست را داشتم.
او ادامه داد: آثار خطرناک رادیواکتیو حاصله در جنگ‌ها بر انسان و محیط‌زیست پیرامون آن در جنگ کرواسی در 15 سال پیش مدارس، جاده‌ها، محیط‌زیست و کارخانجات را نابود کرده است.
پرویچ با بیان اینکه کرواسی 17 برابر کوچک‌تر از ایران است افزود: ما بیش از 430 میله رادیواکتیو در زیر زمین کشف کرده‌ایم که در برخی موارد کودکان آنها را به عنوان اسباب‌بازی در دست می‌گرفتند.
او تاکید کرد: متاسفانه مواد رادیواکتیو که در جنگ استفاده شد خطرات جانی، مالی و زیست‌محیطی فراوانی برای کشور کرواسی به بار آورده است.
سفیرکرواسی هشدار داد: متاسفانه در صورت شکسته شدن لامپ‌های روشنایی در جاده‌ها میزان قابل توجهی تیتانیوم متصاعد می‌شود که می‌تواند خطرناک باشد، تانک‌های روسی‌ که متاسفانه به بسیاری از کشورهای دنیا فروخته شده است در صورتی که مورد اصابت موشک یا سلاح دیگری قرار بگیرد اشعه‌های بسیار خطرناکی را به محیط اطراف پراکنده می‌کند.
قوانین زیادی برای جلوگیری از نابودی محیط‌زیست در جنگ‌ها وجود ندارد
جان استریک نماینده صلیب سرخ جهانی هم در ادامه این همایش با گرامی داشت روز صلح و محیط‌زیست تاکید کرد: در مارس 2009 همایشی در نایروبی برای حفظ محیط‌زیست برگزار شد که به نتایج نگران‌کننده‌ای رسیده‌اند.
او ادامه داد: متاسفانه قوانین زیادی برای جلوگیری از نابودی محیط‌زیست در جنگ‌ها وجود ندارد. برای نمونه بخش‌هایی از جهان به دلیل شرایط ژئوفیزیکی مناطق غیر نظامی اعلام شده ولی متاسفانه پیش‌بینی‌های قانونی نتوانسته است جلوی نابودی محیط زیست را به ویژه در زمان جنگ‌ها و درگیری‌ها بگیرد.
استریک تاکید کرد: حتی پیش‌بینی جبران خسارت مالی وارد بر محیط‌زیست نشده است و قوانین مناسبی برای آن وجود ندارد.
او با اعلام اینکه صلیب‌سرخ تلاش‌‌های زیادی را برای صلح و محیط‌زیست انجام داده است افزود: آیت‌الله محقق داماد تلاش بسیاری را در مورد قوانی اسلامی که برای حفاظت از محیط‌زیست گفته شده است انجام داده است.
او تاکید کرد: تلاش‌های ما برای جلوگیری از نابودی محیط زیست در جنگ‌ها و درگیری‌ها در حال حاضر قطعا می‌تواند ما را در آینده امیدوارتر کند تا بتوانیم موفق‌تر از گذشته عمل کنیم.
در جنگ عراق و ایران سه میلیون قطعه نخل به آتش کشیده شد
اسماعیل کهرم استاد دانشگاه و فعال محیط زیستی نیر در بخش پایانی همایش با بیان گزارش از 8 سال جنگ عراق و ایران و تاثیر آن بر محیط زیست گفت: مهم‌ترین چیزی که در جنگ از دست دادیم جان انسان‌ها و کودکان بود و من وقتی خود را در میان کسانی می‌بینم که طعم تلخ جنگ را چشیده‌اند خود را در خانه احساس می‌کنم.
او تاکید کرد: خلیج‌فارس دارای ویژگی‌های خاص استراتژیک و طبیعی است،اما هنگامی که پایگاه‌های نوروز و چاه‌های نفت دیگر مورد اصابت موشک قرار گرفت صدها هزار تن بشکه نفت خام وارد این اکوسیستم بی‌نظیر شد و آب آن را آلوده کرد.
او ادامه داد: زمان جنگ دوم خلیج‌فارس صدام چاه‌های نفت فراوانی را به آتش کشید که باعث شد میلیون‌ها بشکه نفت وارد آب‌های خلیج‌فارس شود و همین موضوع موجب بارش باران‌های سیاه در بخش‌ عظیمی از قاره آسیا گردید و تعداد زیادی از موجودات زنده دریایی و غیر دریایی نابود شدند.
کهرم تاکید کرد:در جنگ عراق و ایران سه میلیون قطعه نخل به آتش کشیده شد،این نکته قابل توجه است که نخل و نخلستان برای مردم جنوب ایران مانند یک موجود زنده به حساب می‌آید.
این فعال زیست محیطی با بیان اینکه 96هزار هکتار از زمین‌های قابل کشت، خانه‌ها در جنگ ایران و عراق نابود شد، افزود: پس از جنگ نیز متاسفانه علاوه بر موارد فوق بیش از پنج میلیون آواره افغانی به دلیل جنگ به طرف ایران سرازیر شدند.


http://ilna.ir/newsText.aspx?ID=160521

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد