نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

مجادله بر سر «جمعیت» -- فرارو

مجمع تشخیص در برابر احمدی نژاد

«اول مشکل بیکاری این جمعیت را حل کنید، بعد به دنبال افزایش جمعیت باشید». این اظهارات حسن روحانی روز گذشته تیتر بسیاری از رسانه‌ها شد، تا دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی این بار در مقام یک منتقد سیاست‌های داخلی خبرساز شود. البته حسن روحانی ظاهراً بیش‌تر در صدد دفاع از موضع مجموعه ذیربط خود به بیان این اظهارات پرداخته است.


اما ریشه این اظهارات به مواضع محمود احمدی‌نژاد در خصوص سیاست‌های کنترل جمعیت بازمی‌گردد. مواضعی که اظهار آنان از دور نخست ریاست جمهوری وی آغاز شد و تا کنون گاه و بی‌گاه ادامه یافته است. تاکید وی در این مواضع بر مسائلی از این قبیل است که روزی دست خداست و افزایش جمعیت فقر نمی‌آورد یا به رد این ادعا می‌پردازد که اساساً جمعیت ایران زیاد شده باشد.

به عنوان مثال وی در ابتدای آذرماه سال جاری در استان مازندران اظهار داشت: «کشورهای وسیعی با 3 یا 9 میلیون جمعیت وجود دارند که فقیرند. بنابراین جمعیت زیاد فقر نمی‌آ‌ورد و خداوند میگوید از ترس فقر فرزندان خود را نکشید چرا که ما روزی‌دهنده هستیم».

وی با اشاره به تشکیل خانواده توسط دو زن یا دو مرد در کشورهای غربی و بحران جمعیتی در آن کشور ها ادامه داده است: «این‌ها دچار بحران جمعیت شده و می‌خواهند آن را به ما منتقل کنند. بعد این موضوع را به عنوان مشکل جهانی مطرح می‌کنند و دستورالعمل آن را به ما پاس می‌دهند و بعد یک عده آن را اینجا به ملت تحمیل می‌کنند».

اما این اظهارات مانع از آن نشد که معاون پژوهش‌های فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، مخالفت مجموعه ذیربط خود با این مسئله را مخفی نگاه دارد. به گفته سیدرضا صالحی امیری‏‌ مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره نظر رئیس دولت تحقیقاتی را انجام داده است. به گفته وی و بر اساس نتایج این تحقیقات، «به هیچ‌وجه نباید سیاست‌های کنترل جمعیت در ایران کنار گذاشته شود و پژوهشگران مجمع تشخیص مصلحت نظام‏، افزایش جمعیت در ایران را به عنوان یک راهبرد منطقی برای حل مشکلات رد کرده‌اند». البته وی عنوان کرده بود که مواضع وی تنها نتایج تحقیقاتی است که ارائه می‌دهد و سیاست‌گذاری در این حوزه در صلاحیت وی نمی‌باشد.

این اظهارات البته با موافقت برخی چهره‌های دیگر نیز توام شد. از جمله آیت الله مجتهد شبستری، امام جمعه تبریز با بیان این که اسلام با افزایش جمعیت مخالفتی ندارد، بیان داشت: « اگر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه به طوری بود که انسانهای سالم با تربیت صحیح و مناسب به بار بیایند و از نظر مسکن و شغل و نیازهای اولیه زندگی تامین باشند کثرت جمعیت خوب و مطلوب است».

اگرچه اظهارات مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع با اقبال خوبی در افکار عمومی روبرو شده بود. محسن رضایی، دبیر مجمع در این باره گفت: «بحث جمعیت هنوز در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح نشده است تا سیاست‌های کلی مربوط به جمعیت از سوی این مجمع اعلام شود. مجمع نظری در این رابطه ندارد و اگر کسانی هم اظهارنظر کنند شخصی است».

شاید به خاطر این مواضع رضایی بود که حسن روحانی یک روز بعد به دفاع از تحقیقات مرکز ذیربط خود پرداخت. حسن روحانی مسئله جمعیت را از سیاست‌های کلی نظام دانست که باید پس از ارائه نظرات مجمع تشخیص مصلحت نظام، توسط رهبری درباره آن اظهار نظر شود.

اشاره روحانی به معضل بیکاری در حالی صورت می‌گرفت که معاون وزیر کار نیز در ابتدای هفته جاری به معضلاتی که ورود دهه شصتی‌ها به بازار کار ایجاد کرده، پرداخته و موج جمعیتی آنان را یکی از ریشه‌های بیکاری دانسته بود. 

حسن روحانی در اظهارات خود به دو برابر شدن جمعیت ایران اشاره می‌کند و می‌گوید: «با تمام تلاش های صورت گرفته برای کنترل نرخ جمعیت از اول انقلاب تا کنون یعنی در حدود 30 سال گذشته تا به حال جمعیت کشور از دو برابر هم بیشتر شده است. اگر تلاش هایی در رابطه با کنترل جمعیت انجام نمی شد در حال حاضر جمعیت کشور قطعا خیلی بیشتر بود». 

با این حال مخالفانی هم هستند که مدعی اند روند رشد جمعیت ایران پس از سال 1410 منفی خواهد شد، بنابراین سیاست افزایش جمعیت منطقی است. باید دید در میان این مجادلات محمود احمدی‌نژاد باز هم به سخن می‌آید و بر مواضع پیشین خود پافشاری می‌کند؟

http://fararu.ir/vdcc1xqe.2bqe48laa2.html

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد