نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

انتخابات استانی و رسانه های محلی در ایران

انتخابات استانی و رسانه های محلی در ایران

طرح استانی شدن انتخابات علاوه بر حرف و حدیث هایی که در محافل سیاسی کشور به جا گذاشته است تاثیراتی را هم بر میدان شعاع کاری رسانه های محلی در ایران بر جای خواهد گذاشت .تاثیراتی که نتایج سویی را بر نتیجه عملکرد و بازده کاری رسانه های محلی خواهد داشت.





 

  کی از مزیت های فعال بودن رسانه ها در جامعه افزایش آگاهی و بینش مردم نسبت به آن چیزی است که در سطوح حاکمیتی و اجرایی نظام های مستقر اتفاق می افتد ؛ امروزه دیگر واژه "دهکده ای جهانی" کاربردی در افکار عمومی ندارد و جای خود را به "اتاق شیشه ای" داده است ؛ یعنی سرعت تبادل اطلاعات به قدری افزایش یافته است که گویی تمام افعال جامعه در یک اتاق شیشه ای در زمان واحد برای دیگران به نمایش در می آید و به یُمن این ویژگی که رسانه ها به دنیای جدید امروز بخشیدند پوشاندن حقیقت از افکار عمومی سخت تر از گذشته شده است .

همچنین از دیگر مزیت های رسانه های فعال در جامعه افزایش تعهد پذیری مسئولیین در قبال نواقص تصمیمات خود یا عدم رسیدگی به معضلات جامعه است ؛ افزایش سطح آگاهی مردم مسئولیین را مجاب می کند تا با پل ارتباطی رسانه ها دلایل و مواضع خود را به سمع و نظر مردم برسانند و همواره کنترل مردم بر اعمال خود را احساس کنند.

در همین زمینه تحقیقات نشان داده است در کشور هایی که میزان فعالیت رسانه های جمعی در آن بالا است میزان اختلاس و فساد مسئولیین به طرز چشم گیری پایین است(!)


تحول رسانه های محلی بر ارزش های خبری

با پیدایش رسانه های محلی و اثر گذاری آن بر لایه های زیرین دستگاه های اجرایی نقش رسانه بعنوان یک ابزار نظارتی مردمی بسیار عمیق تر از گذشته شده است .

ملاک ارزش های خبری در پیشرفت یا عدم پیشرفت یک رسانه نقش بسزایی دارد ؛ این ملاک ها شامل دربرگیری ، شهرت ، بزرگی و فراوانی ، مجاورت ، تضاد ها و ... است و نقطه قوت و اثر گذاری رسانه های محلی هم به طور دقیق تحول در همین ملاک های خبری است.
به طور مثال تصور کنید که  یک روزنامه کثیر الانتشار؛ اخبار یک هیات ورزشی در شهر آباده استان فارس را هر روز منتشر کند (بدون در نظر گرفتن اصل استثنا و شگفتی خبر ) قطعا انتشار این اخبار به دلیل عدم دربرگیری و مجاورت خبری به غیر از مخاطبان شهر آباده استان فارس توجیه خبری برای دیگران ندارد و سبب افول نفوذ رسانه در جامعه می شود.

اما عدم دربرگیری اخبار هیات های ورزشی آباده دلیل بر بی ارزش بودن اخبار آن نیست و قطعا تحولات و تصمیمات اجرایی آن برای ورزشکاران آباده ای مهم است اما برای رسانه های بزرگ توجیه خبری ندارد اینجا پای رسانه های محلی به میان می آید رسانه هایی که با توجه به جامعه هدف آنها اصل ملاک دربرگیری اخبار دچار تغییر می شود.

امروزه رسانه های محلی با ایفای نقش خود مسئولیین خرد نهاد های اجرایی را موظف به پاسخگویی و ارتباط مثمر ثمر با مردم از طریق پل ارتباطی رسانه ها کرده است.


تاثیر منفی استانی شدن انتخابات بر روند کاری رسانه های محلی

اما طرح استانی شدن انتخابات علاوه بر حرف و حدیث هایی که در محافل سیاسی کشور به جا گذاشته است تاثیراتی را هم بر میدان شعاع کاری رسانه های محلی خواهد گذاشت .تاثیراتی که نتایج سویی را بر نتیجه عملکرد و بازده کاری رسانه های محلی خواهد داشت.

در صورت تصویب نهایی و اجرایی شدن طرح انتخابات استانی مجلس شورای اسلامی بدون شک یکی از مرجع های شناساندن و معرفی نامزد های انتخابی رسانه ها خواهند بود و از آنجایی که دسترسی به تمامی رسانه های محلی در سطح یک استان برای یک کاندیدا چه از منظر زمانی و چه از لحاظ حجم کاری دور از ذهن است بدون شک میل و کشش کاندیدها به سمت رسانه های کثیر الانتشار و یا پایگاه های خبری با ملاک ارزش گذاری بر اخبار با فراوانی و مجاورت در سطوح وسیع جغرافیایی خواهد بود و بدین ترتیب رسانه های محلی از منظر تاثیر گذار بودن بر جامعه یک گام به عقب خواهند برگشت.

احتمال ادامه این روند حتی تا بعد از انتخابات هم وجود دارد و بی شک یک نماینده مجلس که جغرافیای انتخابات برای او در دایره یک استان تعریف می شود قطعا از نقد ها و انتشار عملکرد منفی خود در رسانه های محلی که تنها شعاع کوچکی از آرای یک نماینده را شامل می شود بی تفاوت خواهد گذشت و به مرور زمان با وابستگی سیاسی مسئولان اجرایی رده پایین به نمایندگان مجلس احتمال شکستن اتاق شیشه ای رسانه های محلی بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.

بنابراین قابل اعتنا است که در کنار معایب و محاسن سیاسی طرح استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی که مدنظر کارشناسان و صاحب نظران عرصه سیاست قرار گرفته است ؛ نگاهی ویژه در این زمینه به دیگر نهاد ها از جمله رسانه ها (به خصوص رسانه های محلی) شود تا ریشه ای این هرم زیرین ارتباطات همچنان با طراوت نقش خود را در جامعه ایفا کند.
 

منبع : محمد قنبرنیا-دولت اعتدال

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد