نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

نارنج سبز سیاسی اجتماعی تحلیلی

بررسی مطبوعات و نشریات فارسی زبان

بازی برد- برد

نصرت‌الله تاجیک
اگر این رویکرد جدید وزیر امور خارجه ایران در پیام ویدیویی اخیر خود که خواستار حل و فصل پرونده هسته‌ای با هدف رسیدگی به مسائل مهم‌تر از جمله بحران خاورمیانه و مساله تروریسم شده است تصمیم جدید ایران برای بالا بردن سطح تعاملات سیاست خارجی‌اش با غرب باشد باید امیدوار بود که دور نهایی این مذاکرات قرین به نتیجه شود، زیرا ایران وارد یک بازی برد- برد با امریکا شده است.
 
 
چندی پیش نیز وزیر خارجه آلمان گفته بود ما فکر می‌کنیم اگر این مذاکرات به سرانجام برسد سیگنال‌های مثبتی برای حل و فصل مناقشات خاورمیانه از جمله سوریه و عراق خواهد بود و هم‌اکنون نیز برژینسکی، مشاور سابق امنیت ملی امریکا که پس از هیلاری کلینتون وزیر خارجه سابق امریکا، دومین مقام ارشد پیشین این کشور است که طی ٢٤ ساعت گذشته خواستار انجام توافق اتمی با ایران می‌شود، در توییتر خود نوشته است: «در حالی که خاورمیانه هر روز پرآشوب‌تر می‌شود، عاقلانه‌تر این است که ثبات را بیشتر کنیم نه کمتر. توافق با ایران بهتر از عدم توافق است.»

امریکا کشور پیچیده و چند لایه‌ای در سیاست خارجی است و تعامل و کار کردن با این کشور سخت است، زیرا اهداف روشنی نیز در سیاست منطقه‌ای‌‌اش در خاورمیانه ندارد و بر دوستان منطقه‌ای قابل اعتمادی نیز تکیه نکرده است. اما جای شک و شبهه نیست که این کشور به‌دلیل اقتصادی و سیاسی در روابط بین‌الملل تاثیر بسزایی دارد.

مردم ایران در رای دو سال پیش خود در انتخابات یازدهمین دور ریاست‌جمهوری اعلام کردند از دولت جدید انتظار دارند سیاست خارجی را از هیجان و انفعال خارج کرده و به کمک و حمایت کشور بیاورد تا این معضل بی‌اعتمادی بین ایران و غرب، نبود فضای تنفسی برای سیاست خارجی و اختتام پروژه ایران هراسی را با کمترین هزینه حل کند.

دولت نیز به راستی اینچنین کرد و در این راستا حرکت کرد. فقط اشتباهی که رخ داده شد عدم اعتماد به توان و نظرات کارشناسی برای طراحی راهبردی اقدام سیاست خارجی و عدم استفاده واقعی از نظرات کارشناسی و تصمیم‌سازی بدنه وزارت امور خارجه بود و متاسفانه این‌بار سورنا از سر گشادش نواخته شد و در بی‌اعتمادی به بدنه کارشناسی سیاست خارجی کشور همان راهی طی شد که پیشینیان طی کرده بودند اما با دو بستر متفاوت. دولت قبل به صراحت بدنه کارشناسی کشور در سیاست خارجی را کنار گذاشت و حلقه محدود و موازی درست کرد که خوشبختانه مورد تایید مسوولان کشور قرار نگرفت.

اما هم‌اکنون یا نظرات کارشناسی در بسیاری از موارد شنیده نمی‌شود یا تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در اختیار وزارت امور خارجه نیست و حاصل هر دو یکی است. چشم و گوش مردم کشور از شهری و روستایی با حجم وسیعی از خبرهایی که تولید می‌شود به درست یا غلط به سیاست خارجی دوخته شده و وزارت امورخارجه به آزمونی سرنوشت ساز گرفتار آمده است.

نمی‌توان انگیزه‌های جناحی و گروهی یا حتی منافع شخصی را در مخالفت‌هایی که در ایران و امریکا یا سایر کشورهای جهان با مذاکرات هسته‌ای صورت می‌گیرد منتفی دانست ولی بزرگنمایی یا بهای غیرواقعی به آنها دادن نیز نقایص طراحی یا عملیاتی دست‌اندرکاران سیاست خارجی و مذاکرات کنونی در دو کشور را مخفی نخواهد کرد.

از سوی دیگر بد نبود اگر مخالفان به‌جای دست گذاشتن بر نقاطی که هیچ کمکی به کشورهای درگیر مذاکرات برای برون رفت از این وضعیت نمی‌کند به جنبه‌های راهبردی و منافعی که کشورها در دراز مدت می‌توانستند کسب کنند، به‌جای مسائل روزمره و اجرایی می‌پرداختند در این صورت شاید می‌شد امیدوار بود دستاوردهای بهتر و بالاتری از این مذاکرات حاصل و از هدر دادن منابع بیشتر کشورهای منطقه و التهاب روز افزون منطقه‌ای جلوگیری کرد.

روزنو

 


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد